Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilijna zupa migdałowa...
fot. https://pixabay.com

Boże Narodzenie 2019. Jakie owoce i warzywa na świąteczny stół? [TOP 10 potraw]

Wigilijna zupa migdałowa

Składniki:

100 g migdałów
100 g ryżu
litr mleka
łyżeczka cukru lub miodu
1/2 łyżeczki cynamonu laska wanilii
50 g płatków migdałowych
sól do smaku


Sposób przygotowania

Migdały obierz z łupin. Aby usunąć skórkę z migdałów, sparz je wrzątkiem. Odczekaj chwilę (ok. 10 minut). Następnie należy schłodzić je i odcedzić. Po chwili wystarczy nacisnąć kciukiem i palcem wskazującym na spiczastą część, a migdał sam wyskoczy ze skórki. Tak przygotowane migdały zmiel w elektrycznym młynku do kawy lub zmiksuj przy pomocy blendera na gruby pył. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Zagotuj mleko z dodatkiem zmielonych migdałów, wanilii, cukru/miodu i cynamonu. Dodaj ugotowany ryż oraz rodzynki i gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Zobacz również

Obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Krotoszynie

Obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Krotoszynie

Protest Industrii Kielce odrzucony przez Europejską Federację Piłki Ręcznej

Protest Industrii Kielce odrzucony przez Europejską Federację Piłki Ręcznej

Polecamy

Rublow pierwszym finalistą w Madrycie. Pogromca Polaka wyeliminowany

Rublow pierwszym finalistą w Madrycie. Pogromca Polaka wyeliminowany

Oburzenie prezesa MKOl. ''Decyzja World Athletics to brak solidarności''

Oburzenie prezesa MKOl. ''Decyzja World Athletics to brak solidarności''

Ekstraliga rugby. Bój o finał w Sopocie, kluczowy mecz Orlen Orkana

Ekstraliga rugby. Bój o finał w Sopocie, kluczowy mecz Orlen Orkana