Zakład Bałtyk w Gdańsku - słodkie niebo w gębie
Jak wynika z zapowiedzi, Zakłady Przemysłu Cukierniczego Bałtyk planowały zakończyć produkcję w zakładzie w Oliwie.
Możliwe, że na 100-lecie produkcji czekolady w Gdańsku pozostanie tylko siedziba główna i pion administracyjny. Poznajcie historię gdańskiej czekolady.
Gdańsk kocha słodycze
W dawnym Gdańsku ceniono sobie słodycze. W epoce nowożytnej za takie uchodziły pączki z... boczkiem czy karmelizowane pomarańcze. XIX wiek wprowadził szeroko kulturę picia kawy oraz czekolady.
W 1923 roku – otwarto nową fabrykę czekolady w Gdańsku: The Anglo-Asiatic Company Ltd., zwaną od roku 1930 Anglas. Do dzisiaj wielu starszych gdańszczan i Kaszubów mówi na pralinki “anglasy”.
Od samego początku firmy Anglas wyroby cukiernicze produkowano w zakładach przy Zimmerstraße 8 (dziś ulica Droszyńskiego ) w Oliwie. Od strony Humboldtstraße (obecnie Bora-Komorowskiego) na teren zakładów prowadziła bocznica kolejowa.