Barszcz czerwony z uszkami- obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu [PRZEPIS]

md
Przepis na barszcz czerwony z uszkami
Przepis na barszcz czerwony z uszkami 123rf.com
Udostępnij:
Jedną z potraw, poza piernikami, o których warto pomyśleć już na kilka dni przed świętami jest barszcz, przygotowywany na zakwasie. Dużo wcześniej możemy też ulepić pierogi czy zadbać o mięsa i wędliny własnej roboty.

„Był i jest najpospolitszą, a w miarę dodanych, przypraw, najcelniejszą, prawdziwie polską, z wielkim smakiem, ba i respektem przyjmowaną zupą” - tak  o barszczu pisze Cezary Biernacki, XIX-wieczny historyk. Barszcz na polskich stołach obecny jest od wieków, pierwsze zachowane wzmianki o buraczanych wywarach pochodzą z XVI wieku. Dziś jest jedną  z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez aromatycznego barszczu. Najsmaczniejszy jest taki wykonany własnoręcznie, zgodnie z recepturą mam i babek.  Dobrze przyrządzony barszcz nasi bliscy wspominać będą przez lata.

 Jak podkreśla Magda Gessler  w jednym z e swoich artykułów, dobry barszcz powinien być gęsty jak krew i pyszny jak pokarm bogów. W inter-necie przepisów na wigilijne barszcze jest mnóstwo, my o radę zapytaliśmy specjalistki - gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach. Panie przygotowując  świąteczny barszcz używają koncentratu, przygotowaliśmy jednak też wersję, w której zamiast niego można wykorzystać przygotowany kilka dni wcześniej zakwas.

 

Polub Strefę AGRO Pomorskie na Facebooku!

 

Składniki i wykonanie barszczu

Garść suszonych grzybów

  włoszczyzna szczypta soli

5-6 ziarenek ziela angielskiego i  czarnego pieprzu  1 kg surowych świeżych buraków 3-4 ząbki czosnku majeranek 0,5 cytryny  koncentrat  barszczu lub zakwas

Grzyby moczymy w wodzie, gotujemy i odsączamy. Wywar odstawiamy na później. Włoszczyznę zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy 30 minut. Przecedzamy.  Buraki dzień wcześniej należy umyć, zawinąć każdy w folię aluminiową i przez godzinę piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Dzięki temu sok zostanie w burakach, a  barszcz będzie miał ładniejszy kolor, pełniejszy smak i bogatszy aromat. Po ostudzeniu buraki obieramy i ucieramy na tarce na dużych oczkach. Utarte buraki zalewamy gorącym wywarem z warzyw i odstawiamy na 6 -8 godzin. Następie dodajemy przecedzony wywar grzybowy i kilka grzybów, a także czosnek i majeranek. Podgrzewamy i dodajemy koncentrat z barszczu (możemy dodać gotowy, kupiony w sklepie lub samodzielnie przyrządzony zakwas). Dodajemy też sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Zakwas z chlebem razowym - składniki

1,5 kg buraków 1 kromka chleba razowego na zakwasie 1 łyżeczka kminku 1 główka czosnku  przegotowana woda  sól

Buraki czyścimy, myjemy, kroimy  układamy w glinianym  naczyniu lub w szklanym słoju. Buraki zalewamy wodą, tak by je pokryła. Dodajemy ząbki czosnku pokrojone na pół, kminek i na górę kromkę chleba. Na litr wody dodajemy łyżeczkę soli. Naczynie na 7-10 dni odstawiamy w zaciemnione miejsce. Trzymamy w temperaturze pokojowej. Po upływie minimum 7 dni ściągamy pianę  i chleb, całość przecedzamy i przelewamy do butelek.

 

Opcjonalnie można przygotować zakwas bez chleba,

składniki :

1,5 kg buraków  1,5 l wody sól 1,5 łyżki 3 ząbki czosnku   4 ziarna ziela angielskiego  1 liść laurowy

 

Uszka faszerowane grzybami - składniki i wykonanie

10 dkg surowych grzybów 1 cebula łyżka masła  25 dkg mąki 2 jajka  sól i pieprz

Grzyby namaczamy, gotujemy i cedzimy. Łączymy z tymi, które zostały z wywaru do barszczu. Wszystkie razem siekamy. Cebulę szklimy na maśle, łączymy z grzybami i  doprawiamy. Z mąki, jajek i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i kroimy na kwadraty. Na środku układamy farsz i zlepiamy ciasto po przekątnej do środka formując uszka. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy od czasu wypłynięcia dwie minuty.  Uszka można przyrządzić nawet kilka dni wcześniej i zamrozić.  

 

Polecamy też:   Ciekawe dania z ryb na wigilijną kolację [PRZEPISY,ZDJĘCIA]

 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie