Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka wielkanocna - drożdżowa. Oto przepis przekazywany od pokoleń na wilgotne i suche ciasto

Red.
Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie świątecznych stołów
Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie świątecznych stołów KP (Nasze Miasto Kraśnik)
Babka wielkanocna wzięła swoją nazwę od kształtu kolistej spódnicy, którą nosiły mieszkanki wsi. Ale słychać również głosy, że ten świąteczny wypiek zawdzięcza swoją nazwę królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, który nawiązał do... Ali-Baby. Jedno jest pewne: podczas Świąt Wielkiej Nocy, na stole, nie może zabraknąć drożdżowej baby. Z nami upieczesz ją samodzielnie.

Kiedy dawniej gospodynie brały się za pieczenie bab drożdżowych, zamykały na klucz swoje kuchnie. Chodziło o to, by nikt nie przeszkodził ciastu rosnąć, a - powinno ono przecież podwoić swoją objętość. Idealna babka była tak ważna, bo symbolizowała powodzenie i dostatek.

Zgodnie z tradycją, baba jest jedną z wizytówek wielkanocnych stołów w Polsce. Domowa - najpyszniejsza! Nawet jeśli nie czujecie się mistrzyniami i mistrzami wypieków, podpowiadamy - krok po kroku - jak ją zrobić!

Warto też wypróbować: Prosty przepis na babkę wielkanocną pani Basi z kujawsko-pomorskiego KGW Bodzanowo Drugie

Babka wielkanocna przepis

Drożdżowa babka na Wielkanoc, którą raczyli się nasi przodkowie, składała się nawet z... 60 jaj i 3 kg mąki! Nasz przepis - chociaż tradycyjny - aż tak nie uszczupli Waszych portfeli. Co zatem dokładnie przygotować do upieczenia babki? Podajemy listę składników i uczulamy - powinny mieć temperaturę pokojową.

Babka wielkanocna składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • sześć żółtek
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • garść rodzynek
  • lukier cytrynowy ( szklanka cukru pudru plus sok z cytryny)

Babka wielkanocna jak zrobić

  1. Rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru, muszą staną się płynne. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem.
  3. Rozpuszczamy w małym garnku masło, odstawiamy do schłodzenia.
  4. Przesiewamy mąkę pszenną do dużej miski.
  5. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka oraz odrobinę soli.
  6. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy je ręką.
  7. Dodajemy rodzynki (oprószone mąką).
  8. Przykrywamy ciasto ściereczką, odstawiamy w ciepłym miejscu (na około półtorej godziny).
  9. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki (nie powinno zająć więcej niż jej połowę).
  10. Wstawiamy formę do piekarnika - nagrzanego do 180 stopni.
  11. Pieczemy około 45 minut (wierzch powinien być zarumieniony). Aby sprawdzić, czy ciasto w środku nie jest surowe, można użyć drewniany patyczek (np. do koreczków).
  12. Po upieczeniu odwracamy formę do góry dnem, wykładamy babkę na płaski talerz.
  13. Po wystudzeniu posypujemy wypiek cukrem pudrem. Polecamy też lukier z cukru pudru i odrobiny przegotowanej wody.
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Babka wielkanocna - drożdżowa. Oto przepis przekazywany od pokoleń na wilgotne i suche ciasto - Gazeta Pomorska

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki