Awokado w kuchni
Co można z niego zrobić? Sprawdźcie naszą apetyczną galerię!
Jak kupić dobre awokado?
Dobry owoc ma sprężystą, ciemnozieloną skórkę. Zdarza się nam kupić niedojrzałe, a po przysłowiowych 2 sekundach jest czarne w środku i nieapetyczne. Jak temu zaradzić? Trzymać je blisko... banana. Leżąc obok niego, dojrzewa szybciej. Jeśli kupimy średnio dojrzałe i nie chcemy jeść go od razu, dobrze włożyć je do lodówki, wówczas nie dojrzeje tak szybko.
Właściwości odżywcze awokado - dlaczego warto je jeść?
Awokado to źródło wielu dobrych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogate w dobre tłuszcze, witaminę E, A, B1, B2, C, PP, K, H i błonnik. Zawiera również przeciwutleniacze, które wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn. Powinny je jeść osoby z problemami żołądkowymi i jelitowymi, bo poprawiają wchłanianie substancji odżywczych. Ponadto kwasy tłuszczowe w nim zawarte wpływają na pracę mózgu i serca - opóźniają procesy starzenia i obniżają ciśnienie. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne, a te, jak powszechnie wiadomo, leżą u źródła wielu chorób.
W jaki sposób je podawać? Chociażby zapiekane!
Pożywne śniadanie? Jajko i awokado! Można dodać szczypiorek i boczek, można zostawić to w wegańskiej wersji. Sycące, szybkie i pyszne!
Może być też dodatkiem na kolorowym, pełnym zdrowia talerzu
Warto również pamiętać, że jest dobre nie tylko dla zdrowia, ale też dla urody
Jak zrobić maseczkę z awokado? 3 sposoby na maseczkę oczyszczającą i nawilżającą cerę
Awokado + łyżeczka miodu = 15 minut nałożenia
1/2 awokado + 1/2 banana = 15 minut nałożenia
1/2 awokado + 1/2 szklanki płatków owsianych
POLECAMY NA STRONIE KOBIET:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?