Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1109 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Zupa rybna z karpia Kuby Tomaszczyka. Przepis na świąteczną moczkę na Boże Narodzenie
Kuba Tomaszczyk zebrał swoje sprawdzone przepisy na danie inspirowane kuchnią śląską. Wśród nich jest tradycyjna zupa rybna na bazie głów karpia określana...
Skórka pomarańczowa do ciasta i do herbaty. Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy
Skórka pomarańczowa to aromatyczny dodatek do ciast, deserów i napojów. Cytrusowy zapach szczególnie ceniony jest w czasie świąt Bożego Narodzenia, gdyż...
Ciasto malinowe z bezą Kuby Tomaszczyka. Przepis na kruche ciasto z malinami i bezą
Kuba Tomaszczyk zdobył tytuł „MasterChefa” w 11. edycji programu kulinarnego. Wśród przepisów zawartych w książce „Po prostu gotuj” zamieścił recepturę ciasta...
Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę w soli
Kuba Tomaszczyk to zwycięzca 11. edycji „MasterChef”. Wcześniej dał się poznać jako uczestnik dziecięcej wersji popularnego kulinarnego show. Dzięki wygranej...
Aromatyczne pierniki na choinkę na święta. Przepis na ciastka z witrażem
Domowe pierniki na choinkę to świetny przykład wypieku, który jednocześnie będzie świąteczną ozdobą. Charakterystyczny witraż powstaje z rozpuszczonej twardej...
Bigos, kapuśniak i pierogi. TOP 9 Najlepsze przepisy na dania z kiszoną kapustą
Kiszona kapusta to uniwersalny składnik wielu dań z kuchni polskiej. Najczęściej kiszonka kojarzona jest z aromatycznym bigosem, kapuśniakiem albo pasztecikami...
Co zrobić z masą makową? Przepis na masę makową. Nie tylko do makowca
Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie świątecznego stołu bez przysmaków przygotowanych z masą makową. Dobrze zrobiona często wykorzystuje miód, niebieski mak i...
Szybka zupa serowa na obiad. Ekspresowe danie z makaronem z zupki chińskiej
Zupa serowa to świetny przepis do zrobienia, gdy mamy mało czasu na gotowanie. Szczególnie zupa będzie świetnie rozgrzewać w chłodne dni. Najważniejszym...
Kto wygrał „MasterChefa" w Polsce? Oto zwycięzcy wszystkich edycji
Znamy zwycięzcę 11. edycji popularnego programu kulinarnego „MasterChef”. Finał mogliśmy śledzić na antenie TVN w niedzielę 4 grudnia 2022 roku. Jak zwykle nie...
Sałatka z zupek chińskich na imprezę. Przepis na szybką przekąskę
Zupa Błyskawiczna, która potocznie określana jest zupką chińską, dla wielu osób jest daniem jedzonym w podróży lub na szybkie zaspokojenie głodu. Pierwotnie...