Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Akademia gastronomiczna: Przepis na roladki wigilijne z sandacza

Redakcja
Arek Ulatowski, szef kuchni restauracji Mundo
Arek Ulatowski, szef kuchni restauracji Mundo
Arek Ulatowski, szef kuchni restauracji Mundo, proponuje autorski przepis na roladki wigilijne z sandacza.

Arek Ulatowski, szef kuchni restauracji Mundo, lubi kuchnię nieskomplikowaną, ale zdrową i smaczną. Specjalista od potraw jarskich i wegetariańskich. W jego kuchennej pasji wspiera go ukochana żona Marlena.

Przeczytaj opinię o restauracji Mundo w Gdańsku
Składniki (dla 2 osób) :
1 średniej wielkości sandacz (filetujemy bez skóry i dzielimy na 4 porcje),
1 średniej wielkości marchew kroimy w cienkie spaghetti,
1/4 czerwonej papryki (kroimy jak marchew),
2 pojedyncze kwiatki brokułu (przecinamy na 4),
2 gałązki świeżego kopru.

Sos piernikowy:
8-10 drobno pokruszonych, świątecznych ciasteczek korzennych,
4-5 drobno pokruszonych pierniczków typu serduszko w czekoladzie,
2-3 drobno posiekane suszone śliwki,
100 ml czerwonego wina,
3 goździki, szczypta cynamonu.

"Makaron":

1 cukinia pokrojona również w cienki makaron,
50 g masła,
zioła do przystrojenia.

CZYTAJ KONIECZNIE: Akademia gastronomiczna

Jak zrobić?
Filety solimy (najlepiej solą morską) i posypujemy świeżo mielonym pieprzem do smaku. Następnie układamy na nich wzdłuż wstążki marchewki, papryki i kopru oraz części brokułu. Za pomocą termoodpornej folii gastronomicznej oraz folii aluminiowej formujemy ścisłe wałeczki o średnicy 3-4 cm. Roladki wkładamy do rozgrzanego do temp. 150 st. C pieca na około trzy kwadranse. Na około 10 min przed wyjęciem ryby z piekarnika robimy sos i makaron z cukinii. Do garnka wlewamy wino, dodajemy ciastka oraz śliwki, mieszamy, gotując na małym ogniu, aż otrzymamy jednolitą konsystencję sosu, na 2 minuty przed końcem dodajemy goździki, a tuż po zdjęciu z ognia cynamon. Cukinię wrzucamy na gorące masło i opiekamy przez 3-4 minuty, dodając sól i pieprz do smaku.

Roladki po upieczeniu odwijamy z folii, ucinamy 2-3 kawałki ze skosu, serwujemy na dużym płaskim talerzu, z boku układamy spaghetti z cukinii, polewamy sosem, dodajemy stroik z ziół i papryczki.

INNE PRZEPISY:

Chicken Tikka (kuchnia indyjska)
Locro z peruwiańskich gór
Akademia gastronomiczna: Tagliatelle z grzybami w sosie z sera gorgonzola
Sałatkę Portofino

Wielki konkurs Dziennika Bałtyckiego. WYGRAJ Mieszkanie za czytanie!

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki