Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Adam Małysz robi ogórki małosolne. Internauci stworzyli żartobliwą nazwę. Sprawdź przepis na „ogórki małyszolne”

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Adam Małysz na swoim profilu na Instagramie podzielił się przepisem na zrobienie ogórków małosolnych.
Adam Małysz na swoim profilu na Instagramie podzielił się przepisem na zrobienie ogórków małosolnych. Adam Guz/archiwum PolskaPress/pixabay.com/Emilia_Baczynska
Adam Małysz to były skoczek narciarski z wielkimi sukcesami i kierowca rajdowy. Obecnie jest prezesem Polskiego Związku Narciarskiego. Na swoim profilu na Instagramie dzieli się fragmentami codziennego życia. W jednym z ostatnich wpisów pokazał, jak robi domowe ogórki małosolne. „Była bułka z bananem, teraz pyszny kiszak” - komentują internauci. Zobacz przepis mistrza na ogórki.

W skrócie

Adam Małysz pokazał na swoim Instagramie, w jaki sposób robi tradycyjne ogórki małosolne. We wpisie dodał, że według niego, to najlepszy dodatek do letniego grilla. Pochwalił się też, że bardzo dobrze wychodzi mu ich przygotowanie. Jeden z internautów ukuł nawet zabawną nazwę, nawiązującą do nazwiska popularnego sportowca, czyli „ogórki małyszolne”.

Dlaczego warto jeść ogórki małosolne?

Ogórki małosolne są niskokaloryczne. W 100 gramach mają około 11 kcal. Regularne spożycie ogórków małosolnych wzmacnia odporność organizmu. Ponadto ogórki małosolne są znakomitym źródłem witaminy C. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, w artykule Barbary Wojdy, zaleca spożycie na co dzień jednego produktu zawierającego dobroczynne bakterie dla układu pokarmowego. Wśród nich wymienia ogórki małosolne.

Jak zrobić ogórki małosolne Adama Małysza?

Z wpisu umieszczonego na Instagramie wynika, że Adam Małysz robi ogórki w sposób tradycyjny. Zatem wystarczy zgromadzić kilka podstawowych składników, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Przepis na ogórki małosolne Adama Małysza
Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych (im mniejsze, tym smaczniejsze),
  • 3 łyżki soli,
  • koper włoski,
  • główka czosnku (częściowo pokrojony, częściowo podzielony na ząbki),
  • chrzan,
  • opcjonalnie papryczka chili.

Ogórki małosolne – przygotowanie

  1. Adam Małysz poleca umyć ogórki w zimnej wodzie i zalać zimną wodą. Następnie zostawia je na na 2-3 godziny.
  2. Następnie były skoczek zagotowuje 3 litry wody i dosypuje sól. Roztwór zdejmuje z gazu i pozostawia do ostygnięcia.
  3. Kolejnym krokiem jest naprzemienne włożenie do słoika ogórków, chrzanu, czosnku, papryczkę, kopru włoskiego i zalanie składników ostudzoną wodą.
  4. Następnie Adam Małysz zakręca słoje i pozostawia je na 2-3 dni.
  5. Prezes Polskiego Związku Narciarskiego dodał, że czasem nie wytrzymuje tych 2-3 dni i zjada ogórki już następnego dnia.

Komentarze internautów o ogórkach Małysza

Obserwatorzy profilu byłego skoczka byli żywo zainteresowani przepisem na ogórki małosolne. Jeden z komentatorów zauważył, że ogórki fajnie wyglądają w świątecznym słoiku.

- Była bułka z bananem, teraz pyszny kiszak - dodał użytkownik o nicku Kamil

Większość komentujących zadeklarowała, że wypróbuje przepis Adama Małysza. Jesteśmy jak najbardziej za. A Wy?

Źródło:

  • Zaparcia - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Dodaj firmę Autopromocja

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Adam Małysz robi ogórki małosolne. Internauci stworzyli żartobliwą nazwę. Sprawdź przepis na „ogórki małyszolne” - Strona Kuchni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki