20 sprawdzonych przepisów na nalewki

redakcja Gazety Lubuskiej
Malinówka, wiśniówka, pigwówka, aroniówka, imbirówka... Nasi Czytelnicy zdradzili nam pomysły na zdrowe nalewki. Ich przygotowanie wymaga co prawda cierpliwości, ale wyjątkowy smak na pewno to wynagrodzi.

1. Nalewka z aronii
Składniki: 1,5 litra wody, 1 kg aronii, 200 sztuk liści z wiśni, 700 g cukru (w oryginale powinno być 1 kg), 1 litr spirytusu, 250 ml wódki, sok z cytryny (w oryginale jest 10 g kwasku cytrynowego).
Przygotowanie: Dzień wcześniej przymrozić owoce. Aronię i liście umyć. Następnie zalać je zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić przez gazę i dodać sok z cytryny. Na koniec wlać spirytus, wódkę i rozlać do butelek. Odstawić, aby leżakowało.
Przepis Marzeny Dudy, autorki bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

2. Nalewka babuni z rokitnika
Składniki: 1,5 kg owoców rokitnika, 0,5 litra spirytusu. Syrop: 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru trzcinowego.
Przygotowanie: Dojrzałe owoce myjemy, wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem i zakręcamy słój. Odstawiamy w ciemne miejsce na 4 miesiące. Po odstaniu zlewam powstały płyn. Gotujemy syrop, a następnie studzimy. Łączymy go ze zlanym płynem. Odstawiam na 2 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do degustacji.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa, www.kgwjanczewo.blogspot.com

3. Paprykówka, czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową
Składniki: pół litra czystej wódki, 2 papryczki chili, około 1/3 - 1/2 cytryny.
Przygotowanie: Papryczki przekroić i usunąć ze środka pestki. Pokroić w kawałki. Cytrynę sparzyć i obkroić skórkę. Jeśli lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy. Jeśli mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do butelki i odstawiamy do dalszego leżakowania na przynajmniej 2-3 miesiące.
Przepis Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl

4. Nalewka z mrożonych malin
Składniki: 400 g mrożonych malin (można użyć jednak świeżych), 3/4 szklanki cukru, 400 ml wódki.
Przygotowanie: Maliny przełożyć do słoika. Zasypać cukrem i przemieszać delikatnie. Odstawić w chłodne miejsce na około dwa dni. W międzyczasie można delikatnie potrząsać słoikiem, żeby owoce były cały czas zanurzone w powstającym soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów.
Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy.
Przepis Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl

5. Nalewka z czereśni
Składniki: 1 kg czereśni (najlepiej, jakby była dzika), 1 litr spirytusu, 500 g cukru, skórka z cytryny, sok z cytryny.
Przygotowanie: Owoce umyć, przebrać, wydrylować. Czereśnie przełożyć do słoika i zalać spirytusem, tak aby przykrył wszystkie czereśnie (uzupełnić ewentualnie wodą), dodać skórkę cytrynową. Zakręcić słoik, postawić w ciepłym miejscu na miesiąc. Co pewien czas potrząsać słoikiem. Po czasie odstania, zlać nalewkę, dodać sok z cytryny, następnie rozlać do buteleczek. Postawić w chłodnym miejscu. Owoce, które zostały z nalewki zasypać cukrem, zamknąć w słoiku i wstawić w ciepłe miejsce.
Wstrząsać od czasu do czasu. Sok, który się wydzieli z owoców zlać i dodać do wcześniej uzyskanej nalewki ze spirytusem. Nalewkę przefiltrować (przez gazę lub ściereczkę). Rozlać do buteleczek, dobrze zamknąć. Butelki postawić w ciemnym miejscu. Taką nalewkę najlepiej spożywać po 2-3 miesiącach.
Przepis Moniki Gorowy

6. Nalewka z czerwonej porzeczki
Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki, 500 ml spirytusu 95 proc., 500 ml wódki 40 proc., 250 g cukru, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, 1 cm kory cynamonu, 3-4 goździki.
Przygotowanie: Porzeczki czerwone przebrać, umyć, osączyć na sicie i zalać je w dużym słoju alkoholem, dodając przyprawy. Zakręcić słoik i postawić w ciepłym miejscu na 6 tygodniu. Po tym czasie zlać nalewkę i rozlać do butelek. Odstawić. Owoce zasypać cukrem, dodać miód. Zamknąć w słoiku. Powstały syrop, który wytworzy się po około 1-2 tygodni zlać i wymieszać z nalewką zlaną z butelek. Przefiltrować nalewkę i rozlać ponownie do butelek. Zamknąć szczelnie. Odstawić na pół roku.
Przepis Moniki Gorowy

7. Zdrowa nalewka z pigwy
Składniki: 1 kg dojrzałych owoców pigwy, 1 kg cukru, 500 ml wódki 40 proc., 500 ml spirytusu.
Przygotowanie: Owoce pigwy starannie umyj, osusz, pokrój na kawałki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć do dużego słoja i zasyp cukrem, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie zlej wytworzony syrop do osobnego naczynia i zmieszaj go ze spirytusem, szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące, po tym czasie przefiltruj (np. przez filtr do kawy) i zlej do słoja, szczelnie zamknij. Pozostałe owoce zalej wódką i po ok. 3 tygodniach przefiltruj. Połącz roztwory, rozlej do buteleczek, szczelnie zamknij.
Przepis Moniki Gorowy

8. Nalewka jeżynowa
Składniki: 1 kg jeżyn, 1 kg cukru, 1 litr spirytusu.
Przygotowanie: Zmiksować i przetrzeć jeżyny, dodać cukier. Przykryć i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolać litr spirytusu, po trzech dniach przecedzić. Odstawić na 7 dni. Następnie rozlewamy do butelek.
Przepis Haliny Wojnicz

9. Nalewka z żurawiny
Składniki: 0,5 kg kandyzowanej żurawiny, odrobina przegotowanej, gorącej wody, 300 ml spirytusu.
Przygotowanie: Żurawinę zalać małą ilością gorącej, przegotowanej wody. Przelać do słoika, zakręcić i odstawić na tydzień. Co jakiś czas potrząsać. Po tym czasie odcedzamy owoce. Sok wlewamy do innego słoika i zakręcamy. A owoce zalewamy 300 ml spirytusu. Zakręcamy i odstawiamy na dwa tygodnie. Następnie łączymy dwa płyny ze sobą.
Przepis Eulalii

10. Imbirówka
Składniki: 10 dag imbiru, 2 cytryny, 10 dag cukru, 3 łyżeczki miodu, 0,75 l wódki
Przygotowanie: Imbir i 2 cytryny pokroić w plasterki i włożyć do słoja. Zasypać to cukrem z dodatkiem miodu. Wlać 0,75 l wódki, zamknąć słój i odstawić na 2 miesiące. Następnie przecedzić nalewką i rozlać do butelek.

11. Nalewka kokosowa
Składniki: 1 puszka mleka kokosowego, 1 puszka zagęszczonego mleka słodkiego, 1/4 l spirytusu, 3/4 szklanki przegotowanej, schłodzonej wody.
Przygotowanie: Zawartość puszek wlać do miski, połączyć z wodą i wymieszać. Potem dolewać spirytusu, ciągle mieszając. Po czym przelać zawartość do butelki i zakręcić. Stosować w aptekarskich ilościach dla zdrowia.
Przepis Eulalii

12. Nalewka brzozowa
Składniki: szklanka żytniej mąki, 1,5 szklanki pszennej razowej, łyżka soli, 1-1,5 szklanki wody, 300 g młodych pączków i liści brzozowych, 200 g cukru, 2 łyżki rodzynek, 5 szklanek 45 proc. wódki, szklanka jasnego piwa.
Przygotowanie: Zagotować osoloną wodę, przestudzić. Na stolnicę przesiać obie mąki, wlać wodę, zagnieść ciasto, wyrobić, rozwałkować, ułożyć na formie, ponakłuwać widelcem. Piec w silnie nagrzanym piekarniku 20 min. Zostawić placek do następnego dnia. 250 g drobno pokruszyć, wrzucić do gąsiorka, dodać rodzynki, listki i pączki. Zalać wódką, zostawić na 10-20 dni, po czym przecedzić przez gęste płótno. W płaskim rondlu zagotować piwo z cukrem, zdjąć z ognia, wlać nalewkę, wymieszać, wlać do gąsiorka. Szczelnie zakryć, zostawić na dwa miesiące.
Przepis Marka Kowalewskiego

13. Pestkówka
Składniki: 1/4 l spirytusu (90 proc.), 1/2 l wody, 35 dag cukru, szklanka pestek z jabłek.
Przygotowanie: Cukier stopić, podgrzewając go z wodą, ostudzić, wlać do zamykanego naczynia, dodać pestki i spirytus, a następnie pozostawić na 40 dni. Po tym czasie przecedzić przez bibułę i wlać do butelki z ciemnego szkła. Im starsza pestkówka, tym lepsza.
Przepis Jagody Nazgowicz

14. Nalewka z mandarynek

Składniki: 5 dag suszonej skórki z mandarynki, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu, 0,3 l wody.
Przygotowanie: Skórkę włożyć do słoja i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i postawić w ciepłe miejsce na 2 dni. Następnie płyn zlać do butelki. Z cukru i wody przygotować syrop. Do gorącego stopniowo wlewać nalewkę, cały czas mieszając. Następnie zlać do butelki i odstawić do sklarowania. Po 2 tygodniach zlać płyn znad osadu, osad przefiltrować i połączyć z nalewką.

15. Nalewka z miodu
Składniki: szklanka miodu, szklanka wody, szklanka soku z cytryny, szklanka spirytusu
Przygotowanie: Wodę przegotować i ostudzić. Dodać do niej miód, sok z cytryny i spirytus. Wszystko wymieszać. Pić zimne.
Przepis Teresy

16. Nalewka wiśniowa
Składniki: 5 kg wiśni, 5 l spirytusu, 5 l wody, 1 kg cukru, szczypta goździków.
Przygotowanie: Wiśnie umyć, wsypać do butli, zalać spirytusem i wodą, dodać cukier i goździki. Nalewkę w butli codziennie potrząsać, po 6 tygodniach wlać do butelek.

17. Nalewka z malin
Składniki: 2 kg malin, 1 l wódki zrobionej ze spirytusem, 1 kg cukru.
Przygotowanie: Maliny włożyć do słoika i zalać wódką z cukrem. Zostawić tak na 4 tygodnie. Czasem potrząsając słojem, aby cukier się wymieszał. Później zlać nalewkę przez sito i gazę do butelki.
Przepis Teresy

18. Nalewka z aronii
Składniki: 1 kg aronii, 45 listków wiśniowych, 2 l wody, 1,5 kg cukru, 30 g kwasku cytrynowego (1,5 łyżki), 1 l spirytusu.
Przygotowanie: Aronię i listki wiśniowe zalać wodę i wolno gotować przez godzinę. Następnie ostudzić i przecedzić. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i spirytus oraz wszystko dokładnie wymieszać. Ostudzić i już można pić.
Przepis Teresy

19. Nalewka kminkowa
Składniki: 2 dag suszonego kminku, 1 g wanilii, 1 l wódki, 0,1 l spirytusu, 0,1 l wody, 10 dag cukru.
Przygotowanie: Kminek i wanilię wsypać do gąsiorka, zalać wódką odstawić w ciepłe miejsce na 1 tydzień. Przygotowany z wody i cukru syrop, dopóki jest ciepły, zalać spirytusem. Wódkę, którą zalany był kminek należy przesączyć przez bibułę do naczynia z syropem i spirytusem. Tak wymieszany trunek odstawić na 24 godziny.
Przepis Barbary

20. Nalewka z lipy
Składniki: 2 szklanki płynnego miodu lipowego, 2 szklanki kwiatów lipy, 2 szklanki spirytusu 96 proc. i osobno 50 ml, 2 szklanki wody, 1 cytryna.
Przygotowanie: Zagotować wodę, ostudzić i wymieszać z miodem. Wlać spirytus, ponownie wymieszać i wlać do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na trzy dni. Po tym czasie dodać kwiaty lipy i odstawić nalewkę na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Sokiem z połowy cytryny zalać w słoiku 50 ml spirytusu i odstawić na dwa dni. Dwie łyżeczki potrzymanego w ten sposób ekstraktu wlać do wcześniej przefiltrowanej przez gazę nalewki, dodać sok z cytryny i ponownie odstawić do sklarowania na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy.
Przepis Sylwii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie