2/14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Obecnie jemy coraz mniej owoców i warzyw, które należą do...
fot. 123rf

Niedobór owoców i warzyw

Obecnie jemy coraz mniej owoców i warzyw, które należą do najzdrowszych produktów w diecie. W latach 90. XX wieku, standardowy Polak spożywał dziennie 124 g owoców dziennie i 328 g warzyw – co daje w sumie 452 g dziennie. W 2013 roku spożycie owoców na dzień wynosiło już jedynie 110 g, a warzyw 140 g – czyli w sumie ok. 250 g dziennie.

Warzywa i owoce stanowią źródło takich składników jak:
błonnik pokarmowy – który spożywany w ilości minimum 25 g dziennie, obniża ryzyko raka jelita grubego,
witamina C – działa ochronnie w kontekście ryzyka raza jamy ustnej, żołądka i płuca,
karotenoidy – obniżają ryzyko raka krtani, pęcherza moczowego i jamy ustnej,
kwas foliowy – zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego,
selen – obniża ryzyko raka płuc,
likopen – pomaga obniżyć ryzyko raka prostaty, płuca, piersi i układu pokarmowego
sulforafan – obniża reaktywność czynników mutagennych i
glutation – silnego przeciwutleniacza, który regeneruje enzymy antyoksydacyjne i niweluje wolne rodniki.

Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią o minimalnym spożyciu 400 g warzyw i owoców dziennie. Na co czekasz? Przygotuj sałatkę!

Zobacz również

Kolejka po buty. Ludzie od rana czekali na limitowane sneakersy

Kolejka po buty. Ludzie od rana czekali na limitowane sneakersy

Kwiat Jabłoni wystąpi w Sopocie! Poznajcie bliżej historię zespołu

Kwiat Jabłoni wystąpi w Sopocie! Poznajcie bliżej historię zespołu

Polecamy

Taka będzie pogoda w długi weekend. Wiemy, czy wrócą upały!

Taka będzie pogoda w długi weekend. Wiemy, czy wrócą upały!

Malborski Marianek jak Sarusia55! "Jestem w Stegnie na plaży"

Malborski Marianek jak Sarusia55! "Jestem w Stegnie na plaży"

MSZ przygotowało zalecenia dotyczące dress code

MSZ przygotowało zalecenia dotyczące dress code

Dodaj ogłoszenie