3/14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina,...
fot. pixabay.com

Czerwone mięso – wieprzowina, wołowina i wędliny

Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina i dziczyzna – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IRAC), w 2015 roku zakwalifikowała do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka.

Oszacowano, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego wzrasta, aż o 17 proc. na każde 100 g spożytego czerwonego mięsa dziennie!

Do grupy 1 – rakotwórczych dla człowieka, IRAC zakwalifikowała pokarmy z przetworzonego mięsa czerwonego, czyli mięsa:
• konserwowanego i peklowanego – mięsne konserwy, bekon,
• solonego i wędzonego – wędzonki, kiełbasy wędzone dymem,
• marynowanego – wędliny,
• fermentowanego – salami, szynka szwarcwaldzka, kabanosy.

50 g mięsa przetworzonego dziennie, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent!

Za bezpieczne ilości uważa się tygodniowe spożycie do 500 g mięsa czerwonego po przygotowaniu, co odpowiada 700-750 g mięsa surowego. Zastąpić je można drobiem, nasionami roślin strączkowych, jajami, rybami oraz przetworami mlecznymi.

Zobacz również

Przy zabetonowanej ul. Necla powstanie siedziba straży miejskiej

Przy zabetonowanej ul. Necla powstanie siedziba straży miejskiej

W Ustce jacht wpłynął na mieliznę. Załoga się ewakuowała [ZDJĘCIA]

W Ustce jacht wpłynął na mieliznę. Załoga się ewakuowała [ZDJĘCIA]

Polecamy

13-letnia mistrzyni olimpijska. Tak jazda na deskorolce zmienia igrzyska

13-letnia mistrzyni olimpijska. Tak jazda na deskorolce zmienia igrzyska

Tokio Flesz - skrót najważniejszych wydarzeń na Igrzyskach

Tokio Flesz - skrót najważniejszych wydarzeń na Igrzyskach

Lechia Gdańsk - Wisła Płock NA ŻYWO. Pierwsze zwycięstwo? Gdzie oglądać Lechię?

Lechia Gdańsk - Wisła Płock NA ŻYWO. Pierwsze zwycięstwo? Gdzie oglądać Lechię?

Dodaj ogłoszenie