3/14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina,...
fot. pixabay.com

Czerwone mięso – wieprzowina, wołowina i wędliny

Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina i dziczyzna – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IRAC), w 2015 roku zakwalifikowała do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka.

Oszacowano, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego wzrasta, aż o 17 proc. na każde 100 g spożytego czerwonego mięsa dziennie!

Do grupy 1 – rakotwórczych dla człowieka, IRAC zakwalifikowała pokarmy z przetworzonego mięsa czerwonego, czyli mięsa:
• konserwowanego i peklowanego – mięsne konserwy, bekon,
• solonego i wędzonego – wędzonki, kiełbasy wędzone dymem,
• marynowanego – wędliny,
• fermentowanego – salami, szynka szwarcwaldzka, kabanosy.

50 g mięsa przetworzonego dziennie, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent!

Za bezpieczne ilości uważa się tygodniowe spożycie do 500 g mięsa czerwonego po przygotowaniu, co odpowiada 700-750 g mięsa surowego. Zastąpić je można drobiem, nasionami roślin strączkowych, jajami, rybami oraz przetworami mlecznymi.

Zobacz również

Śnięte ryby w rzece w Wielkopolsce. "To była katastrofa co tam zobaczyłem"

Śnięte ryby w rzece w Wielkopolsce. "To była katastrofa co tam zobaczyłem"

Najpopularniejsze stare komunikatory internetowe

Najpopularniejsze stare komunikatory internetowe

Polecamy

Rosyjscy pisarze znikną z ukraińskich szkół. Zastąpi ich m.in. Mickiewicz

Rosyjscy pisarze znikną z ukraińskich szkół. Zastąpi ich m.in. Mickiewicz

Reważ o mistrzostwo świata wagi ciężkiej: Usyk - Joshua. Już w sobotę 20 sierpnia

Reważ o mistrzostwo świata wagi ciężkiej: Usyk - Joshua. Już w sobotę 20 sierpnia

Dwa zwycięstwa Polaków na otwarcie turnieju ME w siatkówce plażowej

Dwa zwycięstwa Polaków na otwarcie turnieju ME w siatkówce plażowej

Dodaj ogłoszenie