12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?
12 potraw wigilijnych
ZUPA RYBNA Z KARPIA
Potrzebujesz:
1 głowa karpia
okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki pokrojonego koperku
sok z cytryny
4 szklanki wody
½ słodkiej śmietanki
3 łyżeczki mąki
Szczypta kurkumy
1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )
Przygotowanie:
Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.
Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: